Att vilja ha och släppa taget

Kan jag få det jag vill ha utan kamp och ansträngning?

Jag har önskningar och drömmar inför min framtid. I allmänhet att den ska vara ljus och fylld av kärlek och glädje. Och mer specifikt vad gäller delar av livet som relationer, boende, arbete. Men hur ska jag få det jag vill ha? Borde jag anstränga mig och försöka kämpa så mycket som möjligt för att få det? Nej, säger Deepak Chopra, då riskerar jag bara att hamna i destruktiv stress, få hjärtattacker och försämrat immunförsvar. Men hur ska jag göra då?

Jag har nu en tid arbetat febrilt med min nya hemsida. Det har inneburit många timmar framför datorn och mycket pill med texter och sidor. Samtidigt är jag inne i slutskedet av arbetet med att publicera min nästa bok, som kommer ut 28/3 i år. Och, jag arbetar samtidigt intensivt med att skapa nya kurser och workshops inom mindfulness och livscoaching. Jag arbetar passionerat med att utveckla Skrivarkursen på Jakobsbergs Folkhögskola, för jag vill att den ska bli ännu bättre i framtiden…och med att möta kursdeltagarna i deras skapande process; och: nu i torsdags hade jag glädjen att få ta emot en ny underbar grupp på grundkursen i mindfulness.

Allt detta vill jag ha, och vara i. Och jag vill ha mer av det. Så förra veckan jobbade jag extra hårt; jag både kämpade och ansträngde mig. Vad hände? Denna helg drabbades min kropp av ett virus, jag fick munsår, ont i magen, spänningar i axlar och nacke. Kroppen talade tydligt till mig och sa: ”Sakta ner! Ta hand om dig själv. Tappa inte närvaron. Släpp taget, kom tillbaka till nuet!”

Jag bestämde mig för att vara tacksam för kroppens budskap. Jag sov extra mycket, mediterade, gjorde Qi-andning, coachade mig själv ordentligt i min må-bra-dagbok. Och jag fick hjälp av min 9-åriga dotter som tog med mig på skogspromenad och fika i solen på söndagen; och av min katt som vill bli klappad och kelad med…

Och jag tar hjälp av Chopra och hans bok ”Livets sju andliga lagar”. I avsnittet om att leva sina ”avsikter och önskningar” lyfter han fram 5 punkter att träna på:

  1. Att uppleva mellanrummen (mellan tankarna). (Jag tränar genom att meditera 30 min morgon och kväll.)

  2. Att frigöra sina avsikter och önskningar. (Jag skriver ned mina avsikter och önskningar, så exakt jag kan. Och läser igenom dem innan jag mediterar. Jag bär dem med mig under dagen på en lapp.)

  3. Att vara i ett självrefererande tillstånd. (Jag försöker att inte se mig själv och mitt liv med omvärldens ögon, och jag gör det bland annat genom att behålla mina önskningar för mig själv.)

  4. Att släppa förväntan om ett visst resultat. (En av de viktigaste – och mest utmanande – punkterna som jag ser det. Detta tränar jag på för att komma bort från kämpandet och ansträngningarna – som bara leder till ohälsa och obehag. Det är för mig en underbar utmaning som innebär att acceptera att leva i ovisshet och osäkerhet. Och att glädjas åt varje ögonblick av mitt liv, utan att nödvändigtvis veta vart det leder.)

  5. Att låta universum ordna detaljerna. (Också detta en del av att släppa taget. Att lita på livet, den organiserande kraften i livet och universum. Att bejaka och följa med i flödet. Att inte kämpa emot och försöka styra.)

Det är inte lätt. Att vilja leva sin passion, och vara aktiv och engagerad, utan att fastna i jakt på resultat. För vi lever i ett prestige- och resultatinriktat samhälle, där ”görandet” värderas högre än ”varandet”. Men jag har själv erfarit att det ger mig så mycket att ”bara vara”, särskilt när jag har mycket att göra! Och faktiskt, vilket kan tyckas vara paradoxalt, så ger det till slut även bättre resultat. Inte alltid de jag förställt mig, men de bästa. Resultat som liksom kommer till mig, av sig själva. Som växer fram ur själva processen av ansträngningslöst samarbete med livets och universums flöde. I nuet.