5 vinster med mindfulness

Mindfulness är ett ord på mångas läppar idag. Men vad är det egentligen? Och vad kan det ge dig?

Mindfulness ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs för att du effektivt ska kunna föra dig själv tillbaka till här och nu och skapa ett hållbart sätt att leva i medveten närvaro. Här nedan listar jag fem vinster med att träna och tillämpa mindfulness i din vardag.

1. Frihet från negativ stress

Det börjar med en tanke: “Jag måste/borde hinna med det och det och det … ” Och en samtidig känsla av att det egentligen inte går ihop. Det drar ihop sig i magen, du får spänningshuvudvärk, biter ihop käkarna, blir dålig i magen. Och du ökar tempot, tänker att “bara jag skyndar lite extra och får det här gjort så kan jag ta det lugnt sen.”

Men risken är att “sen” aldrig kommer, för “att-göra-listan” bara fylls på och priset du får betala kan bli högt: Sömnproblem, bristande koncentration, ostabilt känsloliv. I värsta fall sjukdom och långvarig psykisk ohälsa.

Men det finns en medicin. Och den heter mindfulness. Genom att lära dig stanna upp, känna in, acceptera och observera dina känslor och lyssna till kroppen. Och genom att släppa taget och ge dig själv andrum och centra dig själv med hjälp av andetaget skapar du inre stillhet och frid. Du tar dig själv tillbaka till nuet och blir fri från stressen.

2. Bättre resultat och prestationer

Forskning har visat att vi presterar sämre när vi försöker göra flera saker samtidigt. Ändå beter vi oss ofta tvärtemot. Vi tänker att vi får mer gjort om vi äter lunch och kollar mejlen samtidigt, chattar med två personer samtidigt, sms-ar och skriver PM samtidigt. Och till priset av att vi mår sämre.

Genom att lära dig göra en sak i taget, medvetet närvarande och 100% koncentrerad så blir kvaliteten på det du levererar högre. Du får mer gjort (ja, det är verkligen så – mindfulness bevisar den gamla tesen “less is more”) och mår samtidigt bättre.

3. Mer upplevd entusiasm och glädje

I din kärna, din innersta essens, finns kärlek, ljus, glädje och ren livsenergi. Genom att lära dig mindfulness lär du dig hur du i din vardag enkelt, alltid och överallt kan komma i kontakt med din inre källa av kärlek till dig själv, världen och livet.

Mindfulness hjälper dig att i din vardag ofta och mer känna dig genuint glad och entusiastisk. Detta är en glädje som inte är beroende av yttre omständigheter. När du mediterar och är centrerad kan du vara lika lycklig när det regnar och är mulet som när solen skiner. Och du blir mer kreativ.

4. Balans mellan “göra” och “vara”.

En sorglig trend i vårt moderna samhälle är att antalet människor som mår dåligt och blir sjuka av stress och känslor av att inte hinna med, att vara hjälplös och otillräcklig ständigt ökar.

Vi är så inriktade på att prestera, konkurrera, hålla deadlines att vi helt har glömt bort hur det känns att bara vara.

Det är inget fel på att åstadkomma saker, sätta upp mål, jobba intensivt med något. Inte ens stress är nödvändigtvis negativt. “Att göra” är en av människans gåvor. Vi kan bygga smartphones, resa till månen och bygga vindkraftverk.

Men “att göra” måste balanseras med “att vara”. Hela vårt system – både fysiskt, psykiskt och andligt – kräver det för att vi ska må bra och vara friska. Mindfulness ger dig den balans du behöver mellan “göra” och “vara”.

5. Ökad självkärlek

Vi blir uppfostrade till att det är fint att bry sig om andra, att vara generös, omtänksam och hjälpsam gentemot andra. Men att det är egoistiskt att sätta sin egna behov främst och bry sig om sig själv i första hand.

Men kärlek till andra måste börja med kärlek till dig själv. Hur ska du kunna älska, acceptera och respektera någon annan om du inte älskar, accepterar och respekterar dig själv?

Mindfulness innebär att du får verktyg, lär dig strategier och förhållningssätt samt meditationer och övningar som hjälper dig att aktivt älska dig själv. Du ger dig själv vila, omtanke, medkänsla, bekräftelse och därigenom kommer du automatiskt att utstråla och ge detta till andra.

Vill du ta beslutet att öppna dörren till nuet och förändra ditt liv? Reservera din plats på kursen idag!

Jonas Ask

Livscoach, mindfulnessinstruktör, författare, inspiratör och lärare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *